Wspomóż powstanie naszej fundacji!

logo_miniZaburzenia lękowe to coraz częstsze zjawisko. Zapadają na nie i młodzi, i starzy. Częściej kobiety. Często występują w parze z depresją. Chory odczuwa objawy somatyczne, które wskazują na różne choroby, choć po wielu badaniach okazuje się, że jego ciało jest zdrowe. To psychika jest chora. Nerwica to lęk, ataki paniki, ciągły niepokój, a w końcu rezygnacja. Rezygnacja ze wszystkiego. Niekiedy nerwica jest tak silna, że człowiek przestaje wychodzić z domu. Czemu tak się dzieje? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Szybki styl życia, ciągły stres, problemy rodzinne i życiowe. I w końcu załamanie. Jednak z nerwicy da się wyjść! Serio!

Fundacja Bez Lęku dopiero powstaje. Tworzą ją młodzi, zaangażowani społecznie warszawiacy. Wiedzą – część z nich z własnego doświadczenia – czym jest nerwica i jak bardzo potrafi utrudnić życie. Mimo istnienia wielu organizacji pozarządowych zajmujących się problematyką zdrowia psychicznego wciąż bardzo wiele jest do zrobienia, a ludzie cierpiący z powodu nerwicy często nie znajdują dla siebie pomocy. A tych ostatnich jest bardzo dużo i wciąż ich przybywa.

Inspiracją dla naszych działań były ciągle rosnące w liczbę użytkowników grupy internetowych forumowiczów, których łączyło jedno – zaburzenia lękowe. To w Internecie walczyli ze swoimi lękami, szukając pomocy w codziennej walce o wyjście z domu czy spokojną podróż. Wśród nich znaleźli się ludzie, którzy postanowili podejść do problemu całościowo i założyć organizację, której działania z jednej strony mają uświadomić społeczeństwu, z czym borykają się osoby cierpiące na nerwicę, a z drugiej – nieść realną pomoc tym, którzy jej naprawdę bardzo potrzebują.

Powstająca fundacja ma już całkiem sporo: stronę, przygotowane projekty, opiekę naukowo–merytoryczną wybitnych specjalistów, a przede wszystkim zaangażowanych ludzi. Prowadzi też oddolną kampanię społeczną w mediach społecznościowych #nerwicajestprawdziwa, mającą na celu przybliżenie problemu zaburzeń lękowych. Mamy konkretny pomysł jak można pomóc ludziom z zaburzeniami lękowymi. Brakuje nam tylko pieniędzy na założenie działalności.

I tu zwracamy się do Państwa z prośbą o wsparcie naszej inicjatywy poprzez portal internetowy Zrzutka.pl:

Jesteśmy przekonani, że nasza inicjatywa poprawi jakość życia wielu Polek i Polaków.

Co, jako fundacja, chcemy zrobić:

• Nagłośnić problem nerwic poprzez kampanie uświadamiające
  • Prowadzić terapię dla osób z zaburzeniami lękowymi, pokrewnymi oraz ich najbliższych
  • Prowadzić warsztaty kompetencji życiowych dla osób dotkniętych zaburzeniami lękowymi i ich najbliższych
  • Prowadzić doraźną pomoc dla osób cierpiących na nerwicę: forum, telefon zaufania, porady psychologa on-line, a także patrol interwencyjny
  • Pomagać osobom dotkniętym zaburzeniami lękowymi w dotarciu do najlepszych specjalistów – lekarzy, psychologów, psychoterapeutów, dietetyków i coachów
  • Przeciwdziałać wykluczeniu społecznemu osób z zaburzeniami lękowymi
  • Prowadzić działania profilaktyczne, zwłaszcza u dzieci i młodzieży
  • Prowadzić działalność naukową

Jeśli chcesz się z nami skontaktować, pisz: kontakt[-at-]fundacjabezleku.org.pl lub dzwoń: +48 508 781 526 (Marta Bareja)